KONFITURA Z RAJSKICH JABŁUSZEK

  • 1 kg rajskich jabłuszek
  • 4 szklanki cukru
Jabłuszka umyć, nie usuwając ogonków, każde nakłuć kilkakrotnie igłą, dzięki czemu delikatna skórka nie popęka w czasie gotowania. Zagotować 3 litry wody, wrzucić do niej jabłuszka i gotować 5 minut. Wyjąć delikatnie z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Obgotowane jabłuszka włożyć do garnka, zalać zimną wodą i wsypać jedną trzecią całej porcji cukru. Pozostawić do następnego dnia. Po dobie zagotować jabłka, a kiedy płyn zacznie wrzeć, odstawić i dosypać koleją jedną trzecią porcji cukru. Trzeciego dnia dosypać pozostały cukier i znów całość zagotować. Do przygotowanych słoików (wyparzonych) i wypłukanych spirytusem lub wyprażonych w piekarniku, przełożyć gorącą konfiturę i szczelnie je zakręcić...i w ten oto prosty sposób przez trzy dni zajmujemy się jakąś konfiturą, zamiast zbawiać świat.

Bogdana Gołojuch. Jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz