CEBULACZKI – coś z kuchni żydowskiej


  • 1,5 szklanki mąki
  • 9 łyżek smalcu lub margaryny
  • 1 szklanka maku, 
  • 2 dag drożdży 
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • sól, pieprz


do smarowania: 

  • 1 jajko

do posmarowania blachy: 

  • 2 łyżki tłuszczu
Drożdże zalać ciepłą wodą, wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej drożdże, mak, startą na tarce cebulę (można ją też jak najdrobniej posiekać), jajka, sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Podsypując mąką, rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kwadraciki lub romby. Smarować je ubitym z jedną łyżką wody jakiem, upiec na złoto.

Diana Sadykowa. Martwa natura z cebulami i butelką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz