- 1,5 szklanki mąki
- 9 łyżek smalcu lub margaryny
- 1 szklanka maku,
- 2 dag drożdży
- 2 średnie cebule
- 3 jajka
- sól, pieprz
do smarowania:
do posmarowania blachy:
- 1 jajko
do posmarowania blachy:
- 2 łyżki tłuszczu
Drożdże zalać ciepłą wodą, wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej drożdże, mak, startą na tarce cebulę (można ją też jak najdrobniej posiekać), jajka, sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Podsypując mąką, rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kwadraciki lub romby. Smarować je ubitym z jedną łyżką wody jakiem, upiec na złoto.
Diana Sadykowa. Martwa natura z cebulami i butelką.
Diana Sadykowa. Martwa natura z cebulami i butelką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz