SŁOWNICZEK KUCHENNY

AL DENTE - tak określa się gotowanie makaronu, który winien być jędrny, a nie rozgotowany.
ALBEDO - to biała, wewnętrzna część skórki owoców cytrusowych. Używana jest do przemysłowej produkcji pektyny.
BAKLAWA - jest potrawą pochodzenia tureckiego. Są to płaty ciasta (strudlowe albo drożdżowe) przekładane masą orzechową, albo migdałową, ułozone warstwami, pokrojone w rąby, upieczone i polane słodkim syropem.
BAWARKA - to gorąca i mocna herbata z mlekiem, albo jeszcze z rumem i żółtkami roztartymi z cukrem pudrem.
CIA-NO-JU - cia-herbata, no-z, ju-wrzątek. Czyli zielona herbata podana według od wieków ustalonego w Japonii rytuału.
DYMKA - jednoroczna, mała cebulka sprzedawana w pęczkach razem z zielonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz