· 15 dag
ryżu na risotto (arborio)
· 30
dag mieszanki borowików i kurek
· 100
ml białego wina
· ½
cebuli pokrojonej w piórka
· 1
duży ząbek czosnku pokrojony w talarki
· 6
suszonych pomidorów pokrojonych w paski
· 2
łyżki posiekanej natki
· 2
łyżki pokrojonej w drobne paseczki świeżej bazylii
· ¼
szklanki oliwy
· ½
kostki masła
· starty
parmezan
· wywar
warzywny
· sól,
pieprz
Na
oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj ryż i lekko go upraż. Dodaj pokrojone
grzyby i smaż, aż płyn odparuje. Wlej wino, gotuj na małym ogniu, aż ryż
całkiem wchłonie wino. Dodaj pokrojone pomidory i zalej wszystko wywarem w
ilości, która zakryje powierzchnię ryżu. Ciągle mieszając, gotuj na małym
ogniu. Dolewaj małe ilości wywaru i gotuj, aż ziarenka ryżu będą al dente, tj.
miękkie na zewnątrz z wyczuwalną twardością środka ziarna. Risotto zdejmij z
ognia i wkręć w nie kolejno małe kawałeczki masła i tarty parmezan. Dopraw,
dodaj świeże zioła i natychmiast podawaj.
J.N. Vipauz. Martwa natura z grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz