GRZYBOWE RISOTTO

·        15 dag ryżu na risotto (arborio)
·        30 dag mieszanki borowików i kurek
·        100 ml białego wina
·        ½ cebuli pokrojonej w piórka
·        1 duży ząbek czosnku pokrojony w talarki
·        6 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
·        2 łyżki posiekanej natki
·        2 łyżki pokrojonej w drobne paseczki świeżej bazylii
·        ¼ szklanki oliwy
·        ½ kostki masła
·        starty parmezan
·        wywar warzywny
·        sól, pieprz

Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj ryż i lekko go upraż. Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż płyn odparuje. Wlej wino, gotuj na małym ogniu, aż ryż całkiem wchłonie wino. Dodaj pokrojone pomidory i zalej wszystko wywarem w ilości, która zakryje powierzchnię ryżu. Ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu. Dolewaj małe ilości wywaru i gotuj, aż ziarenka ryżu będą al dente, tj. miękkie na zewnątrz z wyczuwalną twardością środka ziarna. Risotto zdejmij z ognia i wkręć w nie kolejno małe kawałeczki masła i tarty parmezan. Dopraw, dodaj świeże zioła i natychmiast podawaj.

J.N. Vipauz. Martwa natura z grzybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz