BARSZCZ UKRAIŃSKI JARSKI
Każdy zakątek Ukrainy ma swój przepis na barszcz. W jednym jest fasola, w innym grzyby, kapusta, ziemniaki, włoszczyzna.... Są barszcze jarskie i barszcze z mięsem lub wędzonką. Oto przepis na jarski barszcz:
- 3 buraki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3-4 ziemniaki
- 3-4 pomidory
- 3/4 szklanki fasoli "piękny jaś"
- po 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki przyprawy do zup
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki
- ząbek czosnku
- koperek
- sól, pieprz, cukier
Namocz fasolę, odstaw na noc. Odcedź, zalej 2-3 szklankami świeżej wody, gotuj do miękkości (posól po 30 minutach). Buraki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zielone części włoszczyzny zwiąż nicią, włóż do garnka, dodaj starte jarzyny, wlej 6 szklanek wody. Posól, gotuj na małym ogniu. Pomidory pokrój, podduś z łyżeczką masła i odrobiną wody. Przetrzyj przez sitko, dodaj do warzyw. Włóż pokrojone ziemniaki i kapustę, gotuj do miękkości. Wyjmij zieleninę, do zupy dodaj fasolę, cukier, przyprawę do zup, pieprz i oba koncentraty. Utrzyj śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy, zagotuj, mieszając. Dodaj roztarty czosnek i koperek, zdejmij z ognia.
Samuel Gaine. Burak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz