PIERNICZKI


  • 110 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g melasy z trzciny cukrowej
  • 375 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
W rondelku rozpuścić masło z cukrem pudrem i melasą. Odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodać jajko i rozpuszczone masło z cukrem i melasą. Dokładnie wymieszać ciasto, będzie lepkie i klejące. Wstawić je do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie można je będzie łatwo odrywać i cienko rozwałkowywać. Foremkami wyciąć wzorki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st.C i piec około 7-8 minut, aż się zrumienią. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Nadelja. Martwa natura z piernikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz