SAŁATKA Z CZARNEGO RYŻU Z AZJATYCKIM DRESSINGIEM
- 1 torebka czarnego ryżu
- 1 dojrzałe awokado
dresing:
- 1 czerwona papryczka pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 1 cm)
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- sok z limonki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 łyżki wody
Ryż ugotować w osolonej wodzie, tak jak podano na opakowaniu. Papryczkę umyć i drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać oliwę, sos sojowy, sok z limonki, cukier i wymieszać. Dodać zgnieciony czosnek, starty imbir i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Ugotowany ryż przełożyć na talerze. Skropić dresingiem i wymieszać. Awokado przekroić na połowę. Usunąć pestkę, obrać i pokroić na kawałki. Awokado ułożyć na ryżu. Całość wymieszać.
Sharon Schock. Awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz