SAŁATKA Z CZARNEGO RYŻU Z AZJATYCKIM DRESSINGIEM


  • 1 torebka czarnego ryżu
  • 1 dojrzałe awokado
dresing:

  • 1 czerwona papryczka pepperoni
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sok z limonki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki wody
Ryż ugotować w osolonej wodzie, tak jak podano na opakowaniu. Papryczkę umyć i drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać oliwę, sos sojowy, sok z limonki, cukier i wymieszać. Dodać zgnieciony czosnek, starty imbir i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Ugotowany ryż przełożyć na talerze. Skropić dresingiem i wymieszać. Awokado przekroić na połowę. Usunąć pestkę, obrać i pokroić na kawałki. Awokado ułożyć na ryżu. Całość wymieszać.

Sharon Schock. Awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz