KOTLETY Z KAPUSTY


  • główka kapusty (ok. 1 kg)
  • 2 cebule
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • kajzerka
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • mielony kminek (ew. kmin rzymski/kamun)
  • tymianek
  • sól, pieprz
dodatek:

  • sos jogurtowy
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wykroić głąb, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości przez około 30 minut. Dokładnie osączyć, odcisnąć z płynu i drobno posiekać lub zemleć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Do kapusty dodać cebulę z czosnkiem, namoczoną kajzerkę oraz starty żółty ser. Wbić jajka, doprawić do smaku kminkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Masę wymieszać i uformować nieduże kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem jogurtowym.
PS: kminek można zastąpić kminem rzymskim, smak kotletów będzie bardziej... egzotyczny.

Jakcob Samuel Beck. Martwa natura z kapustą i świnką morską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz