KOTLETY Z KAPUSTY
- główka kapusty (ok. 1 kg)
- 2 cebule
- 10 dag żółtego sera
- 2 jajka
- kajzerka
- szklanka bulionu warzywnego
- pół szklanki mleka
- 3 ząbki czosnku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- mielony kminek (ew. kmin rzymski/kamun)
- tymianek
- sól, pieprz
dodatek:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wykroić głąb, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości przez około 30 minut. Dokładnie osączyć, odcisnąć z płynu i drobno posiekać lub zemleć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Do kapusty dodać cebulę z czosnkiem, namoczoną kajzerkę oraz starty żółty ser. Wbić jajka, doprawić do smaku kminkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Masę wymieszać i uformować nieduże kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem jogurtowym.
PS: kminek można zastąpić kminem rzymskim, smak kotletów będzie bardziej... egzotyczny.
Jakcob Samuel Beck. Martwa natura z kapustą i świnką morską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz