- 4 dzwonka łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek koperku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 5 łyżek oliwy
- 6 dag masła
- sól, biały pieprz
dodatki:
Dzwonka łososia oczyścić z łusek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek zostawić na przybranie). Rybę posypać koperkiem i ziołami, polać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny (w tym czasie kilka razy ją obrócić). Następnie osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika o temperaturze 190 st.C. Piec z każdej strony 6-8 minut. Rybę obłożyć kawałkami masła i przybrać koperkiem. Podawać z ryżem i groszkiem.
Jan Szancenbach. Martwa natura z rybą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz