ZUPA Z DYNI
- dynia ok. 2 kg miąższu
- 50 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 l bulionu warzywnego (z dużej ilości różnego rodzaju warzyw)
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- ew. bazylia
Ugotować bulion warzywny. Powinien on być ugotowany na dużej ilości różnego rodzaju warzyw. W garnku na maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz zmiażdżony czosnek i chwilę przesmażyć. Dolać bulion warzywny, tyle żeby przykryło dynię. Gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać bulionu. Ugotowaną dynię zmiksować blenderem, jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, można też bazylią. Podawać posypaną natką pietruszki.
Roger Roberts. Dynia i jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz