ZUPA Z DYNI


  • dynia ok. 2 kg miąższu
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 l bulionu warzywnego (z dużej ilości różnego rodzaju warzyw)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • ew. bazylia
Ugotować bulion warzywny. Powinien on być ugotowany na dużej ilości różnego rodzaju warzyw. W garnku na maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz zmiażdżony czosnek i chwilę przesmażyć. Dolać bulion warzywny, tyle żeby przykryło dynię. Gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać bulionu. Ugotowaną dynię zmiksować blenderem, jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, można też bazylią. Podawać posypaną natką pietruszki.

Roger Roberts. Dynia i jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz