KAPUSTA - SOK Z SUROWEJ KAPUSTY

Kapusta jest zdrowa w każdej postaci: surowa, gotowana, duszona, kiszona, w postaci surówki czy soku.
Zjadana na surowo wyściela błonę śluzową przewodu pokarmowego ochronnymi, kleistymi substancjami i przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, nieżytach, zgadze, wrzodziejącym zapaleniu jelit.
Częste spożywanie surówki z kapusty lub świeżego soku zapewnia wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.
Znakomicie działa na artretyzm, dnę, bóle reumatyczne. W miejsce bólu warto przykładać 3-4 warstwy liści kapusty na 4 godziny w ciągu dnia i całą noc. Koniecznie trzeba pić świeży sok z surowej kapusty, jeść kapustę surową i duszoną.

SOK Z SUROWEJ KAPUSTY
Sok z surowej kapusty jest cudowną skarbnicą zdrowia. Działa na poprawę zdrowia w tylu wymiarach, że łatwiej wymienić na co nie działa, niż na co ma zbawienne działanie. Najkrócej mówiąc: pijąc sok z surowej kapusty będziesz zdrowy i szczęśliwy!
Odkrawamy więc kawałek kapusty (na porcję soku około 25 dag kapusty) i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miksera i dodajemy szklankę zimnej, przegotowanej wody. Miksujemy około 2 minut (nie za długo, żeby nie zrobiła się papka). Następnie przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Gotowe. Dla poprawienia smaku można dodać nieco soku z jabłek lub marchewki. Sok z surowej kapusty można pić nawet cztery razy dziennie.

Jerzy Kapłański. Martwa natura z kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz