Kapusta jest zdrowa w każdej postaci: surowa, gotowana, duszona, kiszona, w postaci surówki czy soku.
Zjadana na surowo wyściela błonę śluzową przewodu pokarmowego ochronnymi, kleistymi substancjami i przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, nieżytach, zgadze, wrzodziejącym zapaleniu jelit.
Częste spożywanie surówki z kapusty lub świeżego soku zapewnia wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.
Znakomicie działa na artretyzm, dnę, bóle reumatyczne. W miejsce bólu warto przykładać 3-4 warstwy liści kapusty na 4 godziny w ciągu dnia i całą noc. Koniecznie trzeba pić świeży sok z surowej kapusty, jeść kapustę surową i duszoną.
SOK Z SUROWEJ KAPUSTY
Sok z surowej kapusty jest cudowną skarbnicą zdrowia. Działa na poprawę zdrowia w tylu wymiarach, że łatwiej wymienić na co nie działa, niż na co ma zbawienne działanie. Najkrócej mówiąc: pijąc sok z surowej kapusty będziesz zdrowy i szczęśliwy!
Odkrawamy więc kawałek kapusty (na porcję soku około 25 dag kapusty) i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miksera i dodajemy szklankę zimnej, przegotowanej wody. Miksujemy około 2 minut (nie za długo, żeby nie zrobiła się papka). Następnie przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Gotowe. Dla poprawienia smaku można dodać nieco soku z jabłek lub marchewki. Sok z surowej kapusty można pić nawet cztery razy dziennie.
Jerzy Kapłański. Martwa natura z kapustą.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz