MAKARON Z DYNIOWYM PIURE
- 300 g dyni
- 250 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki parmezanu
- masło
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Dynię obieramy ze skory i kroimy w kostkę, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości około 15 minut. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie tylko kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotową dynię miksujemy ze śmietaną, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy przyprawy do smaku. Mieszamy z makaronem i brokułami. Wkładamy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Posypujemy parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 st.C.
Ksenia Aleksiejewa. Martwa natura z dzbankiem i kawałkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz