MAKARON Z DYNIOWYM PIURE


  • 300 g dyni
  • 250 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki parmezanu
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Dynię obieramy ze skory i kroimy w kostkę, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości około 15 minut. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie tylko kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotową dynię miksujemy ze śmietaną, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy przyprawy do smaku. Mieszamy z makaronem i brokułami. Wkładamy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Posypujemy parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 st.C.

Ksenia Aleksiejewa. Martwa natura z dzbankiem i kawałkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz