RAZOWE PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI


  • 400 g naturalnego jogurtu
  • 2 szklanki mąki razowej lub orkiszowej
  • 3-4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła lub oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • śliwki węgierki
W misce wymieszać jogurt z jakami i roztopionym masłem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze cząstki. Na rozgrzanym oleju bądź też na nieprzywierającej patelni kłaść łyżką placki, lekko wciskać kawałki śliwek. Smażyć na umiarkowanym ogniu na rumiano.

Lois Eakin. Śliwki, dzbanek i miska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz