CIASTO Z MIRABELKAMI


  • 200 g masła
  • 6 łyżek wody
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200 g śliwek mirabelek
  • cukier puder do posypania
W rondelku rozpuścić masło, cukry waniliowe i cukier zalać 6 łyżkami wrzącej wody, a następnie gotować ok. 7 minut do rozpuszczenia składników. Wystudzić. Do zimnej masy dodać 4 żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszań. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta. Wylać prosto do tortownicy. Na wierzchu poukładać mirabelki (wcześniej usunąć pestki). Piec 45 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Victor Mordasov. Martwa natura z mirabelkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz