BUŁECZKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ


  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 130 ml mleka
  • 15 g masła roztopionego
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
nadzienie:

  • 30 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka świeżej, posiekanej natki pietruszki
Składniki na ciasto zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Uformować podłużne bułeczki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przygotować nadzienie: wszystkie składniki zmiksować, przełożyć gotową masę do foliowego woreczka z odciętym rogiem lub do worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki przeciąć na pół trzonkiem łyżki, posmarować jajkiem, wymieszanym z mlekiem. W każde zagłębienie po nacięciu wycisnąć nadzienie. Piec 15 minut w temperaturze 180 st.C.

Pieter Claesz. Martwa natura z winem i bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz