- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
- 130 ml mleka
- 15 g masła roztopionego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
nadzienie:
- 30 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka świeżej, posiekanej natki pietruszki
Składniki na ciasto zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Uformować podłużne bułeczki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przygotować nadzienie: wszystkie składniki zmiksować, przełożyć gotową masę do foliowego woreczka z odciętym rogiem lub do worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki przeciąć na pół trzonkiem łyżki, posmarować jajkiem, wymieszanym z mlekiem. W każde zagłębienie po nacięciu wycisnąć nadzienie. Piec 15 minut w temperaturze 180 st.C.
Pieter Claesz. Martwa natura z winem i bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz