- 2 torebki ryżu parabolicznego
- 2 zielone papryki
- 1 brokuł
- 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 20 g zielonej pasty curry
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Ryż
to jedno z najczęściej uprawianych zbóż. Stanowi podstawę wyżywienia dla ponad
połowy mieszkańców Ziemi. Warto poznać jego trzy najczęściej, poza ryżem
białym, spotykane w sklepach rodzaje.
Ryż paraboliczny gotuje się najkrócej, został on poddany działaniu pary pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wartości odżywcze przeniosły się w głąb ziarna. Podczas gotowania ich straty są więc minimalne.
Najzdrowszy jest ryż ciemny, ale jego gotowanie trwa najdłużej. Nie jest polerowany w trakcie produkcji, dzięki czemu zawiera więcej białka, żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Często używany jako nadzienie do potraw gotowanych i pieczonych, pasuje do mięs i drobiu.
Dziki ryż uzyskuje się z trawy ryżowej. Jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, stanowi doskonały dodatek do dań z drobiu i ryb.
Ryż paraboliczny gotuje się najkrócej, został on poddany działaniu pary pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wartości odżywcze przeniosły się w głąb ziarna. Podczas gotowania ich straty są więc minimalne.
Najzdrowszy jest ryż ciemny, ale jego gotowanie trwa najdłużej. Nie jest polerowany w trakcie produkcji, dzięki czemu zawiera więcej białka, żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Często używany jako nadzienie do potraw gotowanych i pieczonych, pasuje do mięs i drobiu.
Dziki ryż uzyskuje się z trawy ryżowej. Jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, stanowi doskonały dodatek do dań z drobiu i ryb.
Źródło:
https://www.winiary.pl
Sebastiano D'alia. Wieś z okolic Novary z polem ryżowym i wiejskim domem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz