RYŻ W ODCIENIU ZIELENI


  • 2 torebki ryżu parabolicznego
  • 2 zielone papryki
  • 1 brokuł
  • 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 g zielonej pasty curry
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Groszek, brokuł, pokrojone papryki pozbawione gniazd wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy. Dodajemy natkę pietruszki, pastę curry, masło i miksujemy. Przyprawiamy w razie potrzeby. Mieszamy z ryżem.


Ryż to jedno z najczęściej uprawianych zbóż. Stanowi podstawę wyżywienia dla ponad połowy mieszkańców Ziemi. Warto poznać jego trzy najczęściej, poza ryżem białym, spotykane w sklepach rodzaje.
Ryż paraboliczny gotuje się najkrócej, został on poddany działaniu pary pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wartości odżywcze przeniosły się w głąb ziarna. Podczas gotowania ich straty są więc minimalne.
Najzdrowszy jest ryż ciemny, ale jego gotowanie trwa najdłużej. Nie jest polerowany w trakcie produkcji, dzięki czemu zawiera więcej białka, żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Często używany jako nadzienie do potraw gotowanych i pieczonych, pasuje do mięs i drobiu.
Dziki ryż uzyskuje się z trawy ryżowej. Jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, stanowi doskonały dodatek do dań z drobiu i ryb.

Sebastiano D'alia. Wieś z okolic Novary z polem ryżowym i wiejskim domem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz