- 2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej
- 4 dag drożdży
- 2 żółtka
- 2 kopiaste łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- 8 dag masła roślinnego
- 1/4 łyżki soli
- cukier puder
- mąka do podsypywania
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- owoce: jabłka, śliwki, wiśnie
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Składniki wymieszaj, dodawaj mleko mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj letni tłuszcz i wyrabiaj jednolite ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części. Każdą cienko rozwałkuj. Wytnij okręgi, na każdy nałóż przygotowane (Jabłka i śliwki drobno pokrojone) owoce, posyp cukrem pudrem, zlep końce. Ułóż luźno na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut. Zrumienione zsuń z blaszki, oprósz cukrem pudrem.
Józef Pankiewicz. Martwa natura z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz