ROŻKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI


  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 8 dag masła roślinnego
  • 1/4 łyżki soli
  • cukier puder
  • mąka do podsypywania
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • owoce: jabłka, śliwki, wiśnie
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Składniki wymieszaj, dodawaj mleko mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj letni tłuszcz i wyrabiaj jednolite ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części. Każdą cienko rozwałkuj. Wytnij okręgi, na każdy nałóż przygotowane (Jabłka i śliwki drobno pokrojone) owoce, posyp cukrem pudrem, zlep końce. Ułóż luźno na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut. Zrumienione zsuń z blaszki, oprósz cukrem pudrem.

Józef Pankiewicz. Martwa natura z owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz