- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- cynamon
- dowolne orzechy i bakalie
Robert Seldon Duncanson. Martwa natura z owocami i orzechami.
Chałwa (sanskryt halawa, hebr. halwa, ar. halawi, tur. helva, gr. χαλβάς)
– wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzący
z Iranu. Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach
śródziemnomorskich i zachodniej Azji.
Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem
użytych nasion np. sezam (Iran, Turcja, Lewant), mak,
orzechy, nasiona słonecznika (Rosja, Ukraina), dodatkami (aromaty, bakalie)
oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę
mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu. Jedną z
odmian chałwy indyjskiej (Gajjar Karrah) robi się z tartej marchwi,
gotowanej w mleku z przyprawami.
Przy produkcji niektórych gatunków chałwy dla ułatwienia
spienienia masy karmelowej stosowany jest ekstrakt z mydlnicy lekarskiej.
Ze względu na zawartość w nim trujących saponin zawierające go
produkty były zakazane na terenie UE. Po interwencji Turcji, jednego z
ważnych eksporterów chałwy, dopuszczono na rynki europejskie turecką chałwę z
niewielką zawartością ekstraktu z mydlnicy, jako tradycyjny produkt regionalny.
Podobnymi do chałwy produktami są hiszpańskie słodycze, o
tradycji sięgającej prawdopodobnie czasów podboju mauretańskiego – Turrón.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz