CHAŁWA Z KASZY MANNY


  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cynamon
  • dowolne orzechy i bakalie
Olej i masło rozgrzać w garnku, wsypać do tłuszczu kaszę mannę i smażyć, mieszając, aż będzie brązowa. Wlać szklankę wody, szklankę mleka i wsypać szklankę cukru. zamieszać, zagotować. Dodać przyprawy, cynamon, orzechy i bakalie. Smażyć, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek. Foremki wysmarować olejem, napełnić gorącą masą. Gdy zgęstnieje, wyjmować ciasteczka, obracając foremkę do góry dnem. Można gorącą masę wylać na dużą blachę i po zastygnięciu pokroić w kwadraty.

Robert Seldon Duncanson. Martwa natura z owocami i orzechami.

Chałwa (sanskryt halawa, hebr. halwa, ar. halawi, tur. helva, gr. χαλβάς) – wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzący z Iranu. Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji.
Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion np. sezam (Iran, Turcja, Lewant), mak, orzechy, nasiona słonecznika (Rosja, Ukraina), dodatkami (aromaty, bakalie) oraz konsystencją (chałwa krucha i półpłynna). Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, odmiany śródziemnomorskie wytwarzane są głównie z nasion sezamu. Jedną z odmian chałwy indyjskiej (Gajjar Karrah) robi się z tartej marchwi, gotowanej w mleku z przyprawami.
Przy produkcji niektórych gatunków chałwy dla ułatwienia spienienia masy karmelowej stosowany jest ekstrakt z mydlnicy lekarskiej. Ze względu na zawartość w nim trujących saponin zawierające go produkty były zakazane na terenie UE. Po interwencji Turcji, jednego z ważnych eksporterów chałwy, dopuszczono na rynki europejskie turecką chałwę z niewielką zawartością ekstraktu z mydlnicy, jako tradycyjny produkt regionalny.

Podobnymi do chałwy produktami są hiszpańskie słodycze, o tradycji sięgającej prawdopodobnie czasów podboju mauretańskiego – Turrón.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz