- 600 g ziemniaków
- 300 g marchewki
- 150 g posiekanych orzechów laskowych
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij i wymieszaj z natką pietruszki, żółtkami, mąką ziemniaczaną i orzechami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Usmaż placuszki na patelni, na rozgrzanym oleju, tak aż zarumienią się z obydwu stron. Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st.C na około 10 minut.
Eloise Harriet Stannard. Martwa natura z jabłkami i orzechami laskowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz