- 250 g mąki
- 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 70 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 250 g orzechów włoskich
- 300 g miodu
Wszystkie składniki (oprócz miodu i orzechów) wysyp na jakiś blat... następnie wszystko zagnieć. Wstaw do lodówki na 15 minut. W międzyczasie orzechy albo pokrój albo przemiel. Dolej miodu i wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na mące i wykrój różne kształty ciasteczek. Wierzch posmaruj miodem z orzechami w dowolnej ilości. Całość piecz około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Ciastka po upieczeniu muszą być brązowe.
Armand Cabrera. Chleb i miód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz