Owoce głogu są świetnym źródłem witaminy C i innych cennych składników. Zbiera się je na początku jesieni, zaraz gdy dojrzeją, są jeszcze twarde i nie tracą intensywnej barwy. Suszone owoce głogu zastosowane jako napar (nie gotuje się, lecz zalewa wrzątkiem i zostawia pod przykryciem na parze 15-20 minut), są łagodnym lekiem nasercowym (zwłaszcza w dolegliwościach na tle nerwicowym), obniżającym i regulującym ciśnienie krwi. Z głogu robi się także doskonałe wina.
Owoce suszy się najpierw w temperaturze 25-30 st.C (w naturalnych, przewiewnych suszarniach), a potem dosusza w piekarniku w temperaturze ok. 50 st.C. Rozkłada się je cienką warstwą. Po wysuszeniu powinny zachować kolor ciemnoczerwony z odcieniem wiśniowym. Z 4 kg świeżych owoców uzyskuje się 1 kg suszu.
Elwyn Hawthorn. Owoce głogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz