W przypadku diety lekkostrawnej zalecana ilość posiłków to przedział między 5, a 6 w ciągu dnia. Głównym założeniem jest jedzenie małych porcji w równych odstępach czasu. jednym z najistotniejszych zaleceń, o których warto pamiętać, to to dotyczące kolacji - najlepiej zjeść ją nie później aniżeli dwie godziny przed snem. W przypadku stosowania tej diety pamiętaj również o tym, aby najczęściej wybierać gotowanie na wodzie lub parze. To sprawia, iż produkty są bardziej strawne. Poniżej przedstawiam listę artykułów, z których warto skorzystać w trakcie przygotowywania posiłków w czasie stosowania diety lekkostrawnej:
- masło, oleje roślinne, oliwa
- jogurt, maślanka
- jajka (w różnych postaciach, w tym i omlety)
- chude mięsa (te najlepiej w małych ilościach)
- ryby (sola, szczupak, sandacz, dorsz, leszcz)
- owoce dojrzałe bez skórki i pestek (banany, truskawki, brzoskwinie, jabłka, pomarańcze)
- warzywa gotowane (dynia, marchewka, buraki, kabaczek, groszek i fasolka szparagowa)
- warzywa surowe (pomidory bez skórki, marchew tarta z jabłkiem, sałata, cykoria)
- dżemy, miód, kompoty owocowe, kisiele
- przyprawy (cukier, koperek, kminek, cynamon, sól, sok z cytryny)
- napoje (soki owocowe rozcieńczone, warzywne, woda niegazowana mineralna)
Wystrzegaj się produktów, które sprzyjają powstawaniu wzdęć, są to przede wszystkim: groch, kalafior, kapusta, brukselka, soczewica, soja, pszenica, grzyby, cebula, czosnek, grube kasze, mocna kawa, napoje gazowane, pieczywo pełnoziarniste.
Diego
Velázquez. Chłopi przy posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz