- 2 dojrzałe melony po ok. 80 dag (o kremowym i pomarańczowym miąższu)
- 2 łyżeczki sproszkowanej galaretki pomarańczowej
- 2 pomarańcze
- cytryna
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- cukier
- kilka listków melisy lub mięty
- kostki lodu
Cytrusy wyszorować. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, odstawić, by wystygła. Melony pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Z ćwiartki melona kremowego i pomarańczowego wydrążyć małe kulki. Pozostałe kawałki melonów obrać, pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do wazy i zmiksować z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Cytrynę cienko obrać. Skórkę pokroić na wąskie paseczki, a z miąższu wycisnąć sok i wymieszać go z przestudzoną płynną galaretką oraz likierem, przelać do zmiksowanych melonów, dosłodzić do smaku i wymieszać. Wrzucić do chłodnika kulki melonów, przykryć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem rozlać chłodnik na talerze, dodać kostki lodu i udekorować skórką cytrynową, listkami melisy lub mięty.
Bartolome Esteban Murillo. Chłopcy z melonem i winogronami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz