JAJKA W SOSIE Z SUROWYCH POMIDORÓW
- 6 dojrzałych twardych pomidorów
- 6 jajek
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
- 20 liści bazylii
- sól, pieprz do smaku
Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy 6 minut, tak by żółtka były tylko leciutko ścięte. Studzimy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. W misce delikatnie mieszamy je z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, natką, 15 listkami bazylii poszarpanej na kawałki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki na godzinę. Obieramy jajka, kroimy je wzdłuż na pół. Sos pomidorowy nakładamy na talerzyki. Układamy na nim jajka, posypujemy solą i pieprzem, dekorujemy bazylią i natychmiast podajemy.
Roman Reisinger. Martwa natura z białymi jajkami i kociołkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz