SERNIK MALINOWY

  • 50 dag tłustego sera twarogowego
  • 25 dag malin (mogą być mrożone)
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 30 dag biszkoptów
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie na opakowaniu) i ostudzić. Ser zemleć i zetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz 1 szklanką śmietany na jednolitą masę. Maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę z cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką i połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.

Joseph Kleithsch. Martwa natura z malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz