SAŁATKA MAKARONOWA Z MOZZARELLĄ

  • 450 g makaronu fusilli (świderki)
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 2 kule mozzarelli (ok. 250 g)
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • sól, czarny pieprz
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zahartuj zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Skrop 2 łyżkami oliwy, by kluski się nie posklejały. Oliwki odcedź na sitku. Pomidorki umyj, osusz i poprzekrawaj na połówki. Mozzarellę pokrój w 1cm kostkę. Pozostałą oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Do miski przełóż makaron, dodaj oliwki, mozzarellę, pomidorki i pietruszkę, polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz