MAKARON NA SŁODKO

  • średnia miska ugotowanego makaronu (dowolna forma; ładnie wygląda kokardka)
  • 50 ml musu jabłkowego
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • cukier puder
  • szklanka 12% słodkiej śmietany
  • płaska łyżka budyniowego proszku waniliowego
  • jajko
  • olej
  • bułka tarta
(8 porcji)
Połowę makaronu wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Mus jabłkowy łączymy ze skórką pomarańczową, wykładamy makaron, posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy na wierzch cały makaron.
Sos: śmietanę łączymy z jajkiem i proszkiem budyniowym, wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder, ubijamy aż się lekko spieni. Takim sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy na 25-30 minut do rozgrzanego (200 st.C) piekarnika. Podajemy kiedy jest już zarumieniony, a boki odstają od formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz