ŚLEDZIÓWKA
- 3 śledziowe mlecze
- ew. dodatkowo 1-2 filety sledziowe
- 3-4 średnie cebule
- 2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżeczki cukru
- listek laurowy
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- ocet winny
- pieprz, sól
Mlecze rozetrzeć z cukrem i przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w plastry, wymieszać ze śmietaną i mleczami, dodać pieprz, sól i ocet winny, by sos był lekko kwaśny, nieco rozrzedzić wodą. Włożyć ziele angielskie, listek laurowy i odstawić na 8 godzin. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Do sosu można wrzucić 1-2 pokrojone filety śledziowe.
Romuald Kamil Witkowski. Martwa natura - śledzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz