ŚLEDZIÓWKA

  • 3 śledziowe mlecze
  • ew. dodatkowo 1-2 filety sledziowe
  • 3-4 średnie cebule
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • listek laurowy
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • ocet winny
  • pieprz, sól
Mlecze rozetrzeć z cukrem i przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w plastry, wymieszać ze śmietaną i mleczami, dodać pieprz, sól i ocet winny, by sos był lekko kwaśny, nieco rozrzedzić wodą. Włożyć ziele angielskie, listek laurowy i odstawić na 8 godzin. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Do sosu można wrzucić 1-2 pokrojone filety śledziowe.

Romuald Kamil Witkowski. Martwa natura - śledzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz