KARP WIGILIJNY W CIEMNEJ GALARECIE

  • 1 duży karp (ok.1,5 kg)
  • 2 cebule
  • mały seler
  • średnia pietruszka
  • duża marchew
  • 3 dag rodzynków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 dag żelatyny
  • pół cytryny
  • łyżeczka vegety
  • pół łyżeczki pieprzu
  • kawałeczek chrzanu
  • sól
Karpia oskrobać, dobrze oczyścić, umyć i odciąć głowę, pokroić na dzwonka. Posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki i w talarki. W  płaskim garnku ułożyć warstwę warzyw, a na nich promieniście dzwonka karpia. Wszystko zalać ostrożnie litrem wody (powinna lekko zakrywać rybę), zagotować. Szczelnie przykryć naczynie i gotować jeszcze ok. godziny, nie dopuszczając do wrzenia (w trakcie gotowania dodać sól, cukier i vegetę). Po godzinie dodać rodzynki, pieprz i żelatynę namoczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody i delikatnie wymieszać. Zakryć szczelnie naczynie i gotować jeszcze ok. 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Odstawić do zastygnięcia. Ułożyć porcje karpia na półmisku (może być wyłożony sałatą) i przybrać plastrami cytryny i wiórkami chrzanu.

Helena Zadrejko. Ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz