KARP WIGILIJNY W CIEMNEJ GALARECIE
- 1 duży karp (ok.1,5 kg)
- 2 cebule
- mały seler
- średnia pietruszka
- duża marchew
- 3 dag rodzynków
- 1 łyżeczka cukru
- 2 dag żelatyny
- pół cytryny
- łyżeczka vegety
- pół łyżeczki pieprzu
- kawałeczek chrzanu
- sól
Karpia oskrobać, dobrze oczyścić, umyć i odciąć głowę, pokroić na dzwonka. Posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki i w talarki. W płaskim garnku ułożyć warstwę warzyw, a na nich promieniście dzwonka karpia. Wszystko zalać ostrożnie litrem wody (powinna lekko zakrywać rybę), zagotować. Szczelnie przykryć naczynie i gotować jeszcze ok. godziny, nie dopuszczając do wrzenia (w trakcie gotowania dodać sól, cukier i vegetę). Po godzinie dodać rodzynki, pieprz i żelatynę namoczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody i delikatnie wymieszać. Zakryć szczelnie naczynie i gotować jeszcze ok. 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Odstawić do zastygnięcia. Ułożyć porcje karpia na półmisku (może być wyłożony sałatą) i przybrać plastrami cytryny i wiórkami chrzanu.
Helena Zadrejko. Ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz