SANDACZ Z WARZYWAMI I SOSEM GRZYBOWYM

  • 1 kg sandacza
  • 2 pory
  • 2 pietruszki i natka
  • 4 marchewki
  • średni seler
  • sól, pieprz
  • olej
sos:
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 10 dag pieczarek lub ugotowanych grzybów z zupy grzybowej
  • 3/4 llitra wywaru z warzyw
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • łyżeczka vegety
Oskrobać, oczyścić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowej wielkości, posolić, skropić cytryną i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować i oczyścić warzywa. Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę. Zakryć rybę resztą warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 st.C. Przygotować sos: umyć pieczarki (grzybów z zupy oczywiście nie myjemy...), drobno posiekać i podsmażyć na maśle, wlać wywar, dusić ok. 5 minut. Masło rozetrzeć z mąką, śmietaną, dodać do grzybów, lekko zagotować, posolić, dodać vegetę i dusić jeszcze 5 minut. Rybę wyjąć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokół warzywami, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką. Resztę sosu podać w sosjerce.

Wieńczysław Pyrzanowski. Ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz