SANDACZ Z WARZYWAMI I SOSEM GRZYBOWYM
- 1 kg sandacza
- 2 pory
- 2 pietruszki i natka
- 4 marchewki
- średni seler
- sól, pieprz
- olej
sos:
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 10 dag pieczarek lub ugotowanych grzybów z zupy grzybowej
- 3/4 llitra wywaru z warzyw
- pół szklanki śmietanki 18%
- łyżeczka vegety
Oskrobać, oczyścić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowej wielkości, posolić, skropić cytryną i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować i oczyścić warzywa. Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę. Zakryć rybę resztą warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 st.C. Przygotować sos: umyć pieczarki (grzybów z zupy oczywiście nie myjemy...), drobno posiekać i podsmażyć na maśle, wlać wywar, dusić ok. 5 minut. Masło rozetrzeć z mąką, śmietaną, dodać do grzybów, lekko zagotować, posolić, dodać vegetę i dusić jeszcze 5 minut. Rybę wyjąć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokół warzywami, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką. Resztę sosu podać w sosjerce.
Wieńczysław Pyrzanowski. Ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz