Na co zwracać uwagę przy wyborze oliwy

Nasz wybór musi przede wszystkim zależeć od przeznaczenia oliwy:
Extra Virgin - pierwsze tłoczenie - najzdrowsza i najbardziej wartościowa forma oliwy, zalecana do stosowania na surowo (do sałatek, dodawana przed podaniem potrawy na stół). Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K. Nie zawiera soli i jest produktem bezglutenowym.

Oliwa z oliwek - oliwa nie spełniająca parametrów Extra Vergin tylko poddana procesowi rafinowania - do wszystkich potraw, sałatek, do smażenia, gotowania.

Olej (oliwa) z wytłoków "sansa", "pomace" - jedynie do smażenia, gotowania, stosowana na surowo nie szkodzi, ale też i nie zawiera cennych wartości odżywczych.
Przy smażeniu warto zwrócić uwagę, aby temperatura nie była wyższa niż 225 st.C.


Beata Bembnik. Oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz