SZAŁWIA LEKARSKA

Szałwia to zimozielona krzewinka dziko rosnąca w rejonie Morza Śródziemnego. Już w czasach starożytnych była znana i uprawiana w Grecji i w Rzymie jako roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Dziś jest popularna w całej Europie.
Szałwię rozmnaża się z nasion albo przez sadzonki zielne. Na małej powierzchni lepiej uprawiać ją z rozsady.
Jako przyprawy używa się wyłącznie liści, zarówno świeżych, jak i suszonych. Związki biologicznie czynne - olejki eteryczne, garbniki, gorycze, witaminy i sole mineralne - nadające liściom korzenny zapach i lekko palący smak, korzystnie wpływają na czynności układu pokarmowego. Szałwia wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejsza przekrwienie śluzówki jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
W kuchni stosuje się liście szałwii głównie do przyprawiania potraw mięsnych, zwłaszcza dziczyzny i baraniny, a także z tłustych ryb. Świeże liście poprawiają smak sałat i dań z warzyw. Można też smażyć je w cieście naleśnikowym i podawać z cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz