Szałwia to zimozielona krzewinka dziko rosnąca w rejonie Morza Śródziemnego. Już w czasach starożytnych była znana i uprawiana w Grecji i w Rzymie jako roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Dziś jest popularna w całej Europie.
Szałwię rozmnaża się z nasion albo przez sadzonki zielne. Na małej powierzchni lepiej uprawiać ją z rozsady.
Jako przyprawy używa się wyłącznie liści, zarówno świeżych, jak i suszonych. Związki biologicznie czynne - olejki eteryczne, garbniki, gorycze, witaminy i sole mineralne - nadające liściom korzenny zapach i lekko palący smak, korzystnie wpływają na czynności układu pokarmowego. Szałwia wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejsza przekrwienie śluzówki jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
W kuchni stosuje się liście szałwii głównie do przyprawiania potraw mięsnych, zwłaszcza dziczyzny i baraniny, a także z tłustych ryb. Świeże liście poprawiają smak sałat i dań z warzyw. Można też smażyć je w cieście naleśnikowym i podawać z cukrem.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz