GALARETKA WARZYWNA
- po strąku papryki czerwonej i zielonej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- jajko ugotowane na twardo
- po pół szklanki jogurtu i śmietany kremówki
- pół puszki kukurydzy
- pół słoika zielonych oliwek
- szczypiorek
- plasterek cytryny
- 6 łyżek żelatyny
- łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
- listek laurowy
- 2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- biały pieprz
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach przegotowanej zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Bulion, wino, listek laurowy, plasterek cytryny, pieprz ziarnisty i rozmaryn zagotować. Ostudzony wywar przecedzić przez sitko, dodać rozpuszczoną żelatynę, zagotować. Paprykę pokroić w paski, blanszować 3 minuty, ostudzić. Osączyć kukurydzę, oliwki pokroić w plasterki. Do sześciu foremek o pojemności ok. 150 ml wlać trochę wywaru (do wysokości 2 cm) i wystudzić. Następnie do każdej włożyć cząstkę jajka i mniej więcej szóstą część oliwek, papryki oraz kukurydzy. Dopełnić resztą wywaru i studzić w lodówce minimum 6 godzin. Szczypiorek posiekać, dodać do jogurtu wymieszanego ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Stężałą galaretkę wyłożyć na talerzyki. Osobno podać sos śmietanowy.
Aldona Pomianowska. Martwa natura z papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz