GALARETKA WARZYWNA

  • po strąku papryki czerwonej i zielonej
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • jajko ugotowane na twardo
  • po pół szklanki jogurtu i śmietany kremówki
  • pół puszki kukurydzy
  • pół słoika zielonych oliwek
  • szczypiorek
  • plasterek cytryny
  • 6 łyżek żelatyny
  • łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
  • listek laurowy
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • biały pieprz
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach przegotowanej zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Bulion, wino, listek laurowy, plasterek cytryny, pieprz ziarnisty i rozmaryn zagotować. Ostudzony wywar przecedzić przez sitko, dodać rozpuszczoną żelatynę, zagotować. Paprykę pokroić w paski, blanszować 3 minuty, ostudzić. Osączyć kukurydzę, oliwki pokroić w plasterki. Do sześciu foremek o pojemności ok. 150 ml wlać trochę wywaru (do wysokości 2 cm) i wystudzić. Następnie do każdej włożyć cząstkę jajka i mniej więcej szóstą część oliwek, papryki oraz kukurydzy. Dopełnić resztą wywaru i studzić w lodówce minimum 6 godzin. Szczypiorek posiekać, dodać do jogurtu wymieszanego ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Stężałą galaretkę wyłożyć na talerzyki. Osobno podać sos śmietanowy.

Aldona Pomianowska. Martwa natura z papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz