CHLEB KORZENNY

  • 50 dag mąki razowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • 4 dag drożdży
  • łyżka otrąb
  • 10 dag łuskanego słonecznika
  • 5 dag posiekanych orzechów
  • po łyżeczce kolendry i kminku
  • siemię lniane
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • sproszkowana słodka papryka
Mąkę przesiać, zmieszać z solą i proszkiem. Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier. Zalać drożdże ciepłą wodą (300 ml) i dobrze wymieszać z częścią mąki. Gdy wyrosną, zagnieść z resztą mąki i pozostałymi składnikami (2 łyżki ziaren odłożyć do posypania chleba). Dobrze wyrobić. Podłużną formę wysmarować masłem, obsypać otrębami i wypełnić ciastem. Wierzch ciasta posmarować wodą i posypać odłożonymi ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200 st.C. Najlepiej zostawić chleb w piekarniku, aż wystygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz