ROŻKI BANANOWE

  • 30 dag mąki
  • 8 bananów
  • utarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 8 łyżeczek morelowego dżemu
  • ew. mleko
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, utartą skórkę cytryny, cukier puder, jajko i masło skrojone w wiórki. Ciasto wyrabiamy, a jeśli trzeba, możemy dodać jeszcze 2 łyżki mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na godzinę, niech odpocznie. Banany obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 13 cm - zależnie od wielkości bananów. Na każdy kwadrat ciasta układamy poprzecznie banan (albo pół), brzegi smarujemy białkiem z jajka i zawijamy wokół banana. Rożki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i pieczemy na rumiano. Gorące rożki układamy na półmisku, smarujemy podgrzanym dżemem morelowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz