PIGWA

Ojczyzną pigwy jest Kreta, stamtąd dostała się do Grecji, a dalej do Rzymu i dalej w świat. Owoce pigwy dojrzewają około października. Mają gruszkowaty kształt i miąższ twardy, mało soczysty, cierpki. W naszym klimacie owoc ten udaje się także i czeka na ponowne odkrycie. Po zerwaniu owoce pigwy powinny parę tygodni poleżeć, aż nabiorą pięknego złocistego koloru i cudownego aromatu, który napełni cały dom. Do jedzenia w stanie surowym pigwa nie nadaje się. W starożytnej Grecji i Rzymie ceniono pigwę nie tylko ze względu na smak zrobionych z niej przetworów, ale dlatego, że ma ona właściwości lecznicze. Szczyt powodzenia osiąga pigwa w średniowieczu: z pigwy i miodu sporządzano różne smakołyki, a używane do dziś słowo "marmolada" wywodzi się od nazwy konfitur z pigwy zwanych w Portugalii "marmelo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz