MIODOWNIK
ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 kostka masła
- 20 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
masa:
- 20-30 dag posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 łyżki miodu
oraz:
- 1 budyń śmietankowy ugotowany według przepisu na opakowaniu, ale z dodatkiem 15 dag cukru pudru
- 30 dag masła
- powidła śliwkowe
Posiekaj na stolnicy składniki ciasta. Zagnieć, podziel na trzy części, włóż na 30 minut do lodówki. Jedną część rozwałkuj na blasze, upiecz w temperaturze 180 st.C. Zdejmij z blachy. Upiecz drugi placek i też zdejmij. Na blasze rozwałkuj trzecią porcję ciasta. Przesmaż w rondelku składniki masy, rozsmaruj na surowym placku, upiecz. Zrób krem: zimny budyń utrzyj z masłem. Dwa placki (te bez niczego) posmaruj powidłami i kremem, ułóż jeden na drugim i przykryj plackiem z masą orzechową. Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Delilah Smith. Martwa natura z miodem i pszczołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz