MIODOWNIK

ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 1 kostka masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
masa:
  • 20-30 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki miodu
oraz:
  • 1 budyń śmietankowy ugotowany według przepisu na opakowaniu, ale z dodatkiem 15 dag cukru pudru
  • 30 dag masła
  • powidła śliwkowe
Posiekaj na stolnicy składniki ciasta. Zagnieć, podziel na trzy części, włóż na 30 minut do lodówki. Jedną część rozwałkuj na blasze, upiecz w temperaturze 180 st.C. Zdejmij z blachy. Upiecz drugi placek i też zdejmij. Na blasze rozwałkuj trzecią porcję ciasta. Przesmaż w rondelku składniki masy, rozsmaruj na surowym placku, upiecz. Zrób krem: zimny budyń utrzyj z masłem. Dwa placki (te bez niczego) posmaruj powidłami i kremem, ułóż jeden na drugim i przykryj plackiem z masą orzechową. Przykryj folią i wstaw do lodówki.

Delilah Smith. Martwa natura z miodem i pszczołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz