PIEROGI Z SOCZEWICĄ

ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • gorąca woda
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz:
  • 3 torebki soczewicy
  • 7 większych ziemniaków
  • sól, pieprz
Zagnieć składniki ciasta, wlewając tyle wody, aby ciasto było elastyczne. Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu, uważając, aby jej nie rozgotować. Ziemniaki ugotuj i odcedź. Soczewicę ugnieć widelcem razem z ziemniakami, przypraw pieprzem i solą. Ciasto pierogowe rozwałkuj, wytnij szklanką koła. Nałóż farsz i sklej pierogi, dość mocno zaciskając brzegi. Ugotuj we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem łyzki oleju (3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody). Wyjmij łyżką cedzakową i polej stopionym masełkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz