PIEROGI Z SOCZEWICĄ
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- gorąca woda
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
- 3 torebki soczewicy
- 7 większych ziemniaków
- sól, pieprz
Zagnieć składniki ciasta, wlewając tyle wody, aby ciasto było elastyczne. Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu, uważając, aby jej nie rozgotować. Ziemniaki ugotuj i odcedź. Soczewicę ugnieć widelcem razem z ziemniakami, przypraw pieprzem i solą. Ciasto pierogowe rozwałkuj, wytnij szklanką koła. Nałóż farsz i sklej pierogi, dość mocno zaciskając brzegi. Ugotuj we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem łyzki oleju (3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody). Wyjmij łyżką cedzakową i polej stopionym masełkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz