DOMOWA SZARLOTKA

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • garść rodzynek
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • aromat do ciast
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, całym jajkiem i 3 żółtkami. Wszystko porządnie wymieszaj i wlej śmietanę oraz zapach do ciast (3-4 krople). Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zagnieć ciasto, podziel na połowę, jedną część zamroź, a drugą rozwałkuj i wylep dno formy do pieczenia (najlepiej prostokątnej, o wymiarach 30x40 cm). Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i podpiecz na bladozłoty kolor w temperaturze 180 st.C. Obierz jabłka, zetrzyj na grubej tarce, skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier waniliowy z miodem, cynamon, rodzynki i kaszę mannę, wymieszaj. Tuż przed nałożeniem masy jabłkowej na ciasto ubij pianę z białek i łyżki cukru. Ułóż warstwę jabłek na podpieczonym spodzie. Na to wyłóż delikatnie pianę z białek, a na koniec zrób z zamorzonego ciasta kruszonkę (utrzyj ciasto na grubej tarce) i posyp nią wierzch szarlotki. Znowu wstaw blachę do piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz