CHIŃSKA ZUPA Z KRABÓW I KUKURYDZY

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 mała czerwona papryka chili, bez nasion, drobno pokrojona
  • 2 łyżki wytrawnej sherry lub chińskiego wina ryżowego
  • 25 dag białego mięsa krabów (można użyć mięsa konserwowego, ale przed dodaniem do zupy trzeba je dokładnie osączyć)
  • 30 dag osączonej kukurydzy z puszki
  • 2 i 1/2 szklanki lekkiego bulionu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 2 roztrzepane jajka
  • sól, pieprz
Olej rozgrzać w dużym garnku i dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek, imbir, paprykę i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać sherry lub wino ryżowe i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodać mięso krabów, kukurydzę, bulion i sos sojowy. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać kolendrę. Przyprawić do smaku. Zdjąć z ognia i wlać jajka. Poczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać. Zupę podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną ponacinaną wzdłuż papryką chili.

Maria Melania Mutermilch. Martwa natura z rybami i krabami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz