ZUPA CEBULOWA BEZ WYSIŁKU

  • 75 dag twardej cebuli
  • 3 kostki bulionowe
  • 1 podłużna bułka pszenna
  • 15 dag startego twardego żółtego sera
  • 10 dag masła
  • słodka czerwona papryka do smaku
  • pieprz
Cebulę obierz, pokrój na talarki, odłóż część z nich na bok, resztę usmaż na złoto na maśle (pozostaw łyżkę masła do usmażenia odłożonej cebuli). Rozpuść kostki bulionowe w 1,5 litra wrzącej wody, wrzuć usmażoną cebulę, przypraw pieprzem i gotuj do miękkości. Odłożoną cebulę przyrumień na pozostałym maśle, ułóż ją w głębokich talerzach. Na tłuszczu ze smażenia cebuli przyrumień pokrojoną w cienkie kromeczki bułkę. Kromeczki ułóż na talerzach na warstwie cebuli, posyp kopiasto żółtym serem i odrobiną papryki. Zalej przecedzoną zupą, podawaj od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz