SPAGETTI Z TUŃCZYKIEM
sos:
- 1 duża cebula
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- trochę oliwy
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- oregano
- cząber
- suszona natka pietruszki
- sól, pieprz
- świeża bazylia do posypania
oraz:
- 40 dag spagetti
- sól
- nieco oliwy
Ugotuj spagetti al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Posiekaj cebulę i zeszklij ją w rondlu. Dodaj czosnek i zioła, wymieszaj. Potem dodaj rozdrobnionego widelcem, osączonego tuńczyka z puszki oraz koncentrat. Ponownie wymieszaj, a gdy sos będzie gotowy polej nim odcedzone spagetti. Posiekaj bazylię, posyp potrawę, podawaj od razu.
Uwaga: cały sekret sosu polega na dodaniu ziół i przypraw na początku a nie na końcu, tak jak to się zwykle robi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz