- Jeśli kupimy natkę pietruszki, koperek albo szczypiorek i chcemy je przechowywać w dobrym stanie, nie zapomnijmy wsypać do wody, w której stoją szczyptę soli. Zieleninki dobrze przechowują się w lodówce na dolnej półce włożone do garnuszka i przykryte albo włożone do foliowego woreczka, który także zamykamy (zawiązujemy).
- Jeśli kupujesz białą kapustę, nie zapominaj, że na surówkę lepsze będą małe główki, bo mają subtelniejszy, delikatniejszy smak niż te duże.
- Jeśli robisz surówkę z kiszonej kapusty i wydaje się ona zbyt kwaśna, nie płucz jej, bo wylejesz wraz z sokiem witaminę C. Spróbuj złagodzić jej smak przez dodatek słodkiej nie kiszonej kapusty, surowej - utartej marchewki, cukru i oliwy. Dodatek oliwy spowoduje, że łatwiej będzie przyswoić organizmowi witaminę A.
Jean Simeon Chardin. W kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz