PASZTET JARSKI

  • 2 szklanki fasoli (jakiejkolwiek odmiany)
  • po 1/2 szklanki pęczaku i kaszy gryczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 4 cebule
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 jajka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1/2 kostki (5 dag) drożdży
  • 1 pęczek natki
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz
Fasolę zalej wodą i odstaw na noc. Ugotuj - oddzielnie - pęczak i kaszę gryczaną. Fasolę odcedź, zalej świeżą wodą, ugotuj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj warzywa starte na grubej tarce, uduś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj rozkruszone drożdże, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż drożdże się rozpłyną. Ostudź kaszę i fasolę, przepuść przez maszynkę do mięsa. Wymieszaj z warzywami, płatkami owsianymi, jajkami i posiekaną natką. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem - masa powinna mieć wyraźny, zdecydowany smak. Przełóż ją do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (nie do pełna, bo pasztet rośnie w trakcie pieczenia). Piecz godzinę w temperaturze 180 st.C. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Szkoła francuska (autor nieznany). Kosz z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz