KUSKUS Z BAKALIAMI
Ilość i rodzaj bakalii zależą od ciebie, ale im więcej, tym lepiej...
- 3/4 litra wody
- 4 łyżki masła
- 10 dag suszonych moreli bez pestek
- 10 dag suszonych daktyli bez pestek
- 5 dag rodzynek
- 15 dag kuskusu
- 5 dag obranych i posiekanych migdałów
- 5 dag obranych pistacji
- 5 dag obranych i pokrojonych orzechów włoskich
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
do dekoracji:
- 4 łyżki bitej śmietany
- kilka plasterków pomarańczy
Do gotującej się wody dodaj masło, pokrojone w paski morele i daktyle oraz rodzynki. Gotuj ok. 3 minut, powstałym kompotem zalej kuskus. Przykryj i odstaw na ok. 5 minut. Jeśli zrobią się jakieś grudki, rozdrobnij kaszkę widelcem. Dodaj migdały, orzechy włoskie i pistacje. Wyłóż do czterech miseczek i polej syropem klonowym wymieszanym z cynamonem. Kuskus udekoruj bitą śmietaną i plasterkami pomarańczy.
Paul Gauguin. Martwa natura z pomarańczami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz