KUSKUS Z BAKALIAMI

Ilość i rodzaj bakalii zależą od ciebie, ale im więcej, tym lepiej...
  • 3/4 litra wody
  • 4 łyżki masła
  • 10 dag suszonych moreli bez pestek
  • 10 dag suszonych daktyli bez pestek
  • 5 dag rodzynek
  • 15 dag kuskusu
  • 5 dag obranych i posiekanych migdałów
  • 5 dag obranych pistacji
  • 5 dag obranych i pokrojonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
do dekoracji:
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • kilka plasterków pomarańczy
Do gotującej się wody dodaj masło, pokrojone w paski morele i daktyle oraz rodzynki. Gotuj ok. 3 minut, powstałym kompotem zalej kuskus. Przykryj i odstaw na ok. 5 minut. Jeśli zrobią się jakieś grudki, rozdrobnij kaszkę widelcem. Dodaj migdały, orzechy włoskie i pistacje. Wyłóż do czterech miseczek i polej syropem klonowym wymieszanym z cynamonem. Kuskus udekoruj bitą śmietaną i plasterkami pomarańczy.

Paul Gauguin. Martwa natura z pomarańczami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz