- 70 dag kurek
- 2 cebule lub 3 dymki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka lub śmietanki 12%
- sól, pieprz
- łyżeczka posiekanego tymianku
- 6 plasterków żółtego sera
- 1 łyżka twardego masła
W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, kiedy zbieleje, wlać szklankę mleka, chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Ser pokroić w makaronik, dodać do sosu wraz z podduszonymi kurkami, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, wygładzić wierzch, poukładać pokrojone na kawałki zimne masło.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz