KURKI ZAPIEKANE W SERZE

  • 70 dag kurek
  • 2 cebule lub 3 dymki
  • 2 łyżki masła
na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka lub śmietanki 12%
  • sól, pieprz
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • 6 plasterków żółtego sera
do ułożenia na wierzchu:
  • 1 łyżka twardego masła
Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, osączyć, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać, zarumienić na 2 łyżkach masła. Dodać pokrojone kurki i mieszając, dusić do miękkości.
W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, kiedy zbieleje, wlać szklankę mleka, chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Ser pokroić w makaronik, dodać do sosu wraz z podduszonymi kurkami, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, wygładzić wierzch, poukładać pokrojone na kawałki zimne masło.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz