- 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
- 2 czerstwe bułki
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 250 ml wody gazowanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Bułki ocieramy na
tarce ze skóry, a następnie kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Mąkę
przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę gazowaną, dodajemy jajko, proszek do
pieczenia i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przy pomocy łyżki, aż zacznie
odchodzić od łyżki. W zależności od konsystencji dodajemy więcej wody lub mąki.
Na koniec dosypujemy podsmażoną bułkę. Mieszamy ciasto, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na 30 minut. Po pół godzinie formujemy z ciasta walcowaty knedli i
wkładamy do garnka z wrzącą woda, tak, żeby się cały zmieścił. Gotujemy
knedlika przez 30 minut, z tym, że po 15 minutach przewracamy go a dugą stronę.
Podajemy knedlika pokrojonego w grube plastry z różnymi sosami. Zamiast proszku
do pieczenia można dodać trochę drożdży rozrobionych w ciepłym mleku i samo
żółtko.
Max Libermann. W kuchni.
Max Libermann. W kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz