HOUSKOWE KNEDLIKI


  • 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 250 ml wody gazowanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
Bułki ocieramy na tarce ze skóry, a następnie kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę gazowaną, dodajemy jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przy pomocy łyżki, aż zacznie odchodzić od łyżki. W zależności od konsystencji dodajemy więcej wody lub mąki. Na koniec dosypujemy podsmażoną bułkę. Mieszamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po pół godzinie formujemy z ciasta walcowaty knedli i wkładamy do garnka z wrzącą woda, tak, żeby się cały zmieścił. Gotujemy knedlika przez 30 minut, z tym, że po 15 minutach przewracamy go a dugą stronę. Podajemy knedlika pokrojonego w grube plastry z różnymi sosami. Zamiast proszku do pieczenia można dodać trochę drożdży rozrobionych w ciepłym mleku i samo żółtko.

Max Libermann. W kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz