GRECKIE CIASTO ORZECHOWE (Karythopita)

szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich
szklanka bułki tartej
150 gramów cukru
1/2 szklanki stopionego masła
proszek do pieczenia
szczypta roztartych goździków
1 1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
4 jajka


syrop:
sok z 1 pomarańczy
cukier
łyżka brandy
woda

cząstki pomarańczy do dekoracji


Syrop:
Do rondelka wlać sok z pomarańczy, wodę, wsypać cukier, dodać łyżkę brandy. Mieszając, doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, zmniejszyć płomień i pogotować kolejne 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Wsypać do miski zmielone orzechy, bułkę tartą, cukier, goździki i cynamon. Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać stopione masło, wymieszać. Wbić jajka, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Piec w gorącym piekarniku 45 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ponakłuwać patyczkiem i polać syropem. Ciasto ma być nasączone syropem. Odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.


Adriaena Coorte. Martwa natura z orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz