Lecznicze właściwości bursztynu znane są od wieków, wykorzystuje je medycyna chińska i naturalna. najpopularniejszym zastosowaniem jest nalewka z bursztynu, którą rozsławił ojciec Czesław Klimuszko. Można ją kupić w sklepach zielarskich, ale znacznie lepiej przygotować samemu w domu, bo bezpośreni kontakt z bursztynem wzmacnia jej lecznicze właściwości. Nalewka jest niezastąpiona w okresie grypowym. Wystarczy pić trzy krople dziennie, aby nie zachorować. Doskonale sprawdza się też w leczeniu zapalenia dróg moczowych. Ponadto można nią nacierać plecy i klatkę piersiową, a w przypadku migren wcierać w skronie.
50 g pokruszonego bursztynu wsyp do butelki, zalej 500 ml spirytusu i odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką, by spirytus równomiernie na sycił się bursztynowym ekstraktem. Nie musisz nalewki przecedzać ani przelewać. Kiedy zużyjesz całą, rozkrusz bursztyn na mniejsze kawałki i ponownie zalej spirytusem. Pamiętaj, że możesz go użyć tylko dwa razy.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz