·
75 dag śliwek węgierek
·
1,5 litra wody
·
2/3 szklanki dobrej
śmietany
·
3 goździki
·
szczypta cynamonu
·
pół łyżeczki mąki
ziemniaczanej
·
3 łyżki cukru
Umyte śliwki kroimy ostrym nożykiem na pół, usuwamy pestki i siekamy w
paski. Gotujemy wodę z cukrem, cynamonem i goździkami. Jeśli ktoś nie lubi
cynamonu, niech doda skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy śliwki na wrzątek. Po
kwadransie zaprawiamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną (wcześniej
dodajemy do mąki 3 łyżki zimnej wody). Podajemy z makaronem albo
przyrumienionymi na maśle grzankami.
Śliwki. B.Gołujuch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz