ZUPA WĘGIERKOWA


·        75 dag śliwek węgierek
·        1,5 litra wody
·        2/3 szklanki dobrej śmietany
·        3 goździki
·        szczypta cynamonu
·        pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
·        3 łyżki cukru
Umyte śliwki kroimy ostrym nożykiem na pół, usuwamy pestki i siekamy w paski. Gotujemy wodę z cukrem, cynamonem i goździkami. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu, niech doda skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy śliwki na wrzątek. Po kwadransie zaprawiamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną (wcześniej dodajemy do mąki 3 łyżki zimnej wody). Podajemy z makaronem albo przyrumienionymi na maśle grzankami.
Śliwki. B.Gołujuch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz